Karakal MX en TEC serie

Karakal

Karakal squash rackets werden voorheen ontworpen in België, maar tegenwoordig komen de nieuwste designs uit de UK. Ookal behoort Karakal misschien nog niet tot de top racket producenten, met distributeurs in meer dan 40 landen, kun je hen ook weer geen kleine speler noemen. Vandaar dat we nu de Karakal MX en TEC serie rackets eens onder de loep nemen.

Over het algemeen behoren de Karakal frames tot de high end markt, dit vertaalt zich meestal in een iets wat hogere prijs, maar ook in hogere kwaliteit. Zo is Karakal bekend van het lichtste squash racket de SX 100 Gel (slechts 100 gram!) en de ijzersterke druppelvormige rackets. Volgens de fabrikant hebben de lichte rackets de volgende voordelen:

  • Meer power
  • Meer control
  • Hogere snelheid

In 2009 heeft Karakal haar complete tennis, badminton en squash product range opgefrist. De GTi reeks werden met veel enthousiasme ontvangen. Vooral het zogenaamde “Muscle Tec” system droeg bij aan de toename in balgevoel in de rackets. De snaren in het racket kunnen nu namelijk op een lagere spanning gespannen worden, wat een meer power geeft, zonder verlies in control.

Door het toevoegen van zgn “NANO” deeltjes zijn de frames nu ook een stuk steviger dan voorheen. De voorheen populaire PRO serie rackets zijn nu voorzien van deze NANO technologie en aangevuld met Superlight resin. Deze nieuwe eigenschappen zijn verwerkt in de M serie die ook in het seizoen 2010-2011 zijn voortgezet.

Karakal MX 150 en MX 140

Beide rackets lijken qua design erg veel op elkaar, de tribal versiering van het frame geven het een stoer imago. Het verschil zit hem met name in het gewicht van de rackets. In de MX 140 is namelijk naast Superlight Hi-Modulus Graphite ook nog 10% titanium verwerkt. De MX 140 is dus net iets lichter, maar dankzij de titanium ook stijver!

Karakal TEC Tour 140 en TEC gel 120

Voor het seizoen 2010-2011 is de Karakal squash racket reeks uitgebreid met 3 nieuwe rackets. Deze modellen worden de TEC rackets genoemd, waarvan we hier de TEC Tour 140 en TEC gel 120 zullen bespreken.

Beide frames zijn uitgerust met de gebruikelijke Karakal technologieën, zoals de Power Shaft, Muscle systems, Power wings en Nano Gel Technology. Voorheen stond Karakal bekend om zijn betrouwbare druppelvormige rackets, de TEC reeks hebben nu juist meer weg van de Dunlop Aerogel rackets. De extra brug in het frame zorgt dan ook voor dat je heel wat van de gebruikelijke Karakal power kwijt bent. Maar wat je verliest aan power wordt ruimschoots aan control goedgemaakt. De TEC Tour 140 zou ik dan ook zo op één lijn zetten met de Dunlop Aerogel 4D Elite.

Conclusies

Met de TEC rackets doelt Karakal een serieuze aanval op de hegemonie van Dunlop. Door af te wijken van haar traditionele druppelvormige ontwerp heeft Karakal in elk geval geen stap in de verkeerde richting gemaakt. Met name de Control spelers zullen de komst van deze rackets toejuichen!

Zoals gezegd zijn de Karakal rackets zeker niet altijd de goedkoopste. Met de MX serie zijn de rackets een stuk betaalbaarder geworden, maar mocht je wat krapper in het budget zitten, dan is het wellicht verstandig om in een ander merk te investeren totdat je precies weet wat je wilt. Of vraag je squashleraar welk racket hij jou zou aanbevelen.

Waar te koop?

De rackets besproken in dit artikel zijn ook verkrijgbaar bij SquashDeal:

Ramy Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.