Leer Squashen: De Spelregels

Squashen is eenvoudige sport. Het enige wat je eigenlijk nodig hebt is een squashpartner. Zoek samen een squashbaan op en daar kun je vast wel een racket en balletje lenen.

In dit artikel zal ik de basic squash regels uitleggen. De Nederlandstalige officiële squashregels heb ik ook toegevoegd.

Download de officiële squash spelregels (PDF)

Het spel

De basisregel is dat de spelers om de beurt de bal tegen de achterste muur aan moeten slaan.

De bal mag de zijmuren zo vaak als je wilt raken, zolang deze maar onder de bovenste rode lijn blijft. De bal mag maar één keer op de grond stuiteren voordat hij opnieuw geslagen wordt.

Het doel van het spel is om de bal op zo’n manier te slaan, dat je tegenstander de bal niet meer kan raken.

De service

Een rally begint met de service. De serverende speler moet de bal zo slaan dat hij direct de achtermuur raakt. De bal moet de muur raken tussen de twee bovenste lijn op de muur.

De bal moet eindigen in het vak van de tegenstander.

De serverende speler moet minimaal één voet in het servicevak hebben staan.

Als de serverende speler de rally wint, verdient hij één punt en moet van kant wisselen om opnieuw te serveren. Als hij verliest, mag de tegenstander serveren. Deze mag zelf kiezen aan welke kant hij begint met serveren.

Interference

Tijdens een potje squashen kan het natuurlijk gebeuren dat je elkaar een beetje in de weg loopt. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je de bal per ongeluk tegen jezelf aanslaat.

De regel is dat je verplicht bent om er voor te zorgen dat je tegenstander de bal kan raken.

Mocht dit toch onverhoopt niet lukken dan kun je ‘Let Please’ aanvragen. Als jullie het er beiden overeens zijn, kan de rally opnieuw gespeeld worden.

Scoren

Alleen de speler die serveert kan scoren. Als jij serveert, maar de rally verliest, mag de ander serveren en blijft de score gelijk.

De maximale score per set is 9. Mocht het 8 tegen 8 staan, dan kan de serverende speler bepalen of er doorgespeeld wordt tot 10. Dat hoeft niet.

De spelers mogen onderling zelf bepalen hoeveel sets ze spelen. Normaal gesproken speel je 2 tot 3 sets.

Ramy Auteur

Comments

  J.W.C. Lems

  (16 mei 2010 - 09:37)

  Ik lees soms dat een game gewonnen is wanneer er 9 punten zijn bereikt en soms wanneer er 11 punten zijn bereikt. Wat is waar? En waarom dit verschil op diverse websites?

  Met vriendelijke groeten, Wiljo Lems.

  Ronald Kuhlemeier

  (10 juni 2010 - 23:52)

  Hallo …,
  Zou ik je/jullie een vraag mogen stellen over squash?

  Komt ie:
  Ik speelde vanavond een partijtje met mijn vaste maat. Mijn service van de li zijde. Ik speelde de bal zoveel mogelijk in het midden zodat de hij net naast de middellijn in het vak van mijn opponent zou komen. De bal was echter nogal hard en hoog en stuiterde eerst tegen de achtermuur; aan de foute kant van de (denkbeeldige) middelijn op de glazen achterwand. Door de spin kwam de bal daarna tóch op de goede helft terecht. Mijn maat vond dat de service ‘uit’ was omdat ie op de achterwand al fout was. Ik vind dat alleen het neerkomen op de vloer, op de goede helft telt.
  Wie heeft hier gelijk?

  Alvast hartelijk dank voor jullie reactie.
  Met vriendelijke groeten,
  Ronald Kuhlemeier, Dordrecht

  marco

  (21 september 2010 - 21:03)

  Lems: Oude telling (tot een jaar of 3 geleden) was tot de 9. Daarbij kon alleen op de service beurt worden gescoord. Tegenwoordig is de telling point-a-rally tot de 11. Elk punt telt en er wordt 2 punten verschil aangehouden. Dus bij 10-10 net zo lang door totdat er 2 punten verschil zijn.

  Ronald:
  Aangezien je al aangeeft dat het een denkbeeldige middenlijn betreft, is dit geen lijn en kan de bal daar volgens mij dus ook niet uit gaan. Vanzelfsprekend wil je in zo’n situatie best een let spelen want helemaal fair is het niet.

  Pascal Kolkman

  (13 januari 2011 - 00:26)

  Het spel

  In de spelregels staat:
  Het doel van het spel is om de bal voordat deze een 2x stuitert (hetzij rechtstreeks, hetzij via de zijmuur onder de rode zijmuurlijn, hetzij via de achterglazen wand) tegen de voorwand te slaan.
  Hierbij moet de bal bovendien tijdens de rally boven de rode lijn “DE LAT LIJN” komen en tijdens de service boven “DE SERVICELIJN”.

  Vraag:
  Kunt u mij uitleggen wat er bedoeld wordt met de rode lijn de lat? Is dat de onderste horizontale rode lijn.

  EN wat wordt er bedoeld met de zogenaamde servicelijn? is dat de bovenste horizontale rode lijn?

   Robert

   (13 januari 2011 - 09:28)

   Je hebt het inderdaad juist. De onderste rode lijn is de latlijn, de bovenste de servicelijn.

  Steffi Debruyne

  (13 januari 2011 - 22:38)

  Hallo,

  Ik heb ook een vraag. Ik speelde vanavond een spelletje squash met mijn vriendin en telkens wanneer ze opsloeg ging de bal tegen de achtermuur maar dan tegen de zijmuur en hij viel wel in het juiste vak maar ze sloeg zodanig hard dat de bal telkens tegen de voormuur, dan de zijmuur en dan juist op de rand van achtermuur en de grond viel zodanig dat de bal telkens eigenlijk sprong naar ergens anders. Maw onmogelijk om op terug te slaan. Ik dacht dat bij een opslag de bal naar de voormuur moet gaan en dan direct naar het vak zonder de zijmuren en vanaf dan dat je mag de zijmuren mag gebruiken. Op sommige sites staat dit zo maar hier niet. Klopt dit of niet?

   Robert

   (14 januari 2011 - 00:05)

   De service van je vriendin is beslist niet in strijd met de regels. Het is juist de bedoeling om het de tegenstander zo lastig mogelijk te maken om de bal te raken. Eén van de meest populaire manier is dus om er voor te zorgen dat de bal op een redelijk hoog niveau de zijmuur raakt en daarna vlak langs de muur richting de achterwand.
   In dit filmpje wordt het aardig uitgelegd: http://www.youtube.com/watch?v=cavYE2r-XEc
   Wat je kunt proberen is om de bal te onderscheppen voordat hij de zijmuur raakt, maar dat gaat meestal vrij lastig. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe je beter positie kunt kiezen: http://www.youtube.com/watch?v=8fdDn-Sh01k

  Sara

  (26 januari 2011 - 23:38)

  Hallo,
  Ik en en vriendin willen graag gaan beginnen met squashen, alleen is ons niet duidelijk wat er wordt bedoeld met een Rally?!

  Kan iemand daar antwoord op geven?

  Groetjes Sara

  david

  (15 februari 2011 - 15:08)

  ik had nog een vraag zijn er regels voor het serveren moet de bal bovenhands of onderhands worden geserveerd of zijn hier geen regels voor

  Petra

  (1 september 2011 - 17:05)

  Hallo

  Ik wil ook wel graag weten of de bal onderhands moet worden geserveerd (dat is mij ooit vertelt en loop ik sindsdien te verkondigen) of dat bovenhands ook mag
  Sara een rally is dat de bal een aantal keer gespeeld wordt. ALs na het serveren de bal in het spel blijft tot dat hij gemist wordt, speel je een rally.

  groeten Petra

  Aapje

  (15 januari 2012 - 02:22)

  Hallo

  Ik was laatst aan het squashen, en wat ik heel irritant vind is als je tegenstander/partner de bal heel zacht tegen de achtermuur slaat zodat hij amper terug komt in het veld. Dan zegt hij dat kan jij toch ook doen. Maar dan vind ik het niet echt squash als je de heletijd z’n zacht balletje speelt. Het is juist soms even lekker om een ram tegen dat balletje te geven vind ik!

  Robert

  (16 januari 2012 - 22:47)

  Je tegenstander doet het wel volgens de regels. Je mag hard of zacht slaan tegen de bal. Zo’n zachte bal slaan lijkt trouwens makkelijker dan het is. Is hij te zacht, dan komt hij tegen de nick en is hij uit.

  Maar, ik ben het met je eens dat het leuker is om mooi lengten te spelen en er een leuke wedstrijd van te maken waar beide spelers plezier aan hebben.

  Luuk

  (26 januari 2012 - 01:53)

  Beste squashliefhebbers,

  Ik heb een vraag;

  Als ik een bal goed sla en deze daarna ‘uit’ gaat. Heb ik dan een punt gescoord?
  Bv als ik zo hard sla dat de bal op een juiste plek op de muur komt maar zo hoog terugkomt dat hij over de glazen achterwand de squashbaan verlaat. Of dat je een bal goed slaat maar deze daarna boven de zijmuren terecht komt.

  Zelf heb ik het idee dat het dan gewoon een punt voor mij is omdat ik het de tegenspeler zo moeilijk heb gemaakt dat deze de bal niet kan terug slaan. Zie het als een smash bij tennis.

  Ik hoop van jullie te horen.

   Robert

   (4 februari 2012 - 23:03)

   Luuk, ik denk het niet. Nadat de bal de voormuur heeft geraakt, moet hij ergens de vloer raken. Je tegenspeler mag er voor kiezen om deze bal, voordat hij de grond raakt, weer tegen de voormuur te slaan. Hij mag ook wachten tot de bal de grond heeft geraakt, maar moet wel slaan voordat de bal een tweede keer de grond raakt. Het is technisch onmogelijk dat een bal die de grond raakt daarna uit het veld geslagen wordt. Dus in jouw voorbeeld gaat de bal vanaf de voormuur uit de baan. Helaas is dit voor jou een fout, omdat de bal eerst de grond moet raken. Dus punt voor je tegenstander.

  Rob

  (1 februari 2013 - 12:52)

  Mijn squashmaatje heeft de neiging om een service return van mijn service vanaf links heel hard tegen het midden van de linkerzijwand te slaan – pal voor mijn neus dus – in de hoop dat de bal dan aan zijn kant weer tegen de voorwand komt. Deze return irriteert mij vaak, zeker als ik er punten door verlies ;-), want met deze actie snijdt hij mij de weg af naar de T omdat ik het risico loop door de bal geraakt te worden – en geen zin heb in blauwe plekken. Die slag is ruim buiten de driehoek die hij vormt met de voorwand.
  Is deze servicereturn verboden? Is het tactisch gewoon slim of is het onsportief? Ik ken geen regel, dus wijs ik mijn maatje erop dat het een ‘gentlemans’ sport is, maar in de hitte van de strijd vergeet hij het nogal eens.

  Robert

  (12 februari 2013 - 00:44)

  Rob, in principe is hij vrij om de bal te spelen waar hij wilt. Indien de bal uiteindelijk de voormuur maar haalt. Anders is het punt voor jou.

  Haalt hij de voormuur, maar voel jij je gehinderd door zijn slag, dan vraag je let wegens gevaarlijk spel. Hij mag jou namelijk niet in gevaar brengen. Dus gewoon elke keer let vragen. Hij zal dan inzien dat een dergelijke slag geen zin heeft en eigenlijk niets met squash te maken heeft. Wij, de wedstrijdspelers, zullen geen probleem hebben met een dergelijke slag. Dus hij schiet er niets mee op. Wanneer hij dit blijft, zal ik als scheidsrechter hem een straf geven wegens gevaarlijk spel.

  Hij kan zich beter concentreren op een mooie return rechtstreeks op de voormuur. Dat zal zijn spel en jullie spelplezier zeker ten goede komen.

  Robert (bondscheidsrechter)

  Rob

  (24 februari 2013 - 13:44)

  Hallo Robert,

  Dank voor je duidelijke uitleg. Het geeft precies aan waarom hij zich in zijn recht voelt staan (“het is niet verboden”) en ik er desondanks een slecht gevoel bij krijg omdat ik enerzijds het spel niet wil doodmaken door telkens een let aan te vragen, maar anderzijds niet in mijn spel kom uit vrees voor de zoveelste blaue plek. Gesterkt door deze uitleg zal ik opnieuw de zinloosheid van deze servicereturn proberen uit te leggen.
  Groet,

  Rob

  Theo Peters

  (4 maart 2013 - 17:41)

  Mag je medespeler, tegenstander, de bal terugspelen met 2 handen aan het racket ? ( opwippen vanuit de achterwand )
  Met groeten, Theo

  Robert

  (4 maart 2013 - 18:29)

  Theo, de regels zeggen niets over het vasthouden van het racket. Alleen dat je het racket moet vasthouden op het moment dat je de bal speelt. Dus met twee handen het racket vasthouden of met 1 vinger is goed.

  Wat dus niet mag, is het racket naar de bal gooien zodat de bal nog de voormuur raak. Je moet dus als speler contact met het racket hebben.

  Wel bestaat de kans dat bij het “opwippen” de bal te lang op het racket is. Dus dat is dubbel. Dit scheppen wordt meestal als fout geteld. Maar wanneer hij correct slaat, mag je, zoals hiervoor beschreven, gewoon de bal slaan met twee handen.

  kees linthout

  (8 maart 2013 - 19:34)

  1. Ik heb de bal in een hoek achterin gespeeld. Moet ik voor de opponent die de bal vanuit die hoek gaat slaan de gehele voorwand bereikbaar houden of is een deel daarvan voldoende?
  Praktijk
  Bijv. na een opslag ben ik geneigd de “T” op te zoeken, maar is dat onder alle omstandigheden ook volgens de regels ? Waar mag ik me t.o.v. de T wel en waar niet opstellen?

  2. Moet ik de te spelen bal voor de tegenspeler direct bespeelbaar laten, dus zonder dat hij om mij heen hoeft te rennen?

  Robert

  (8 maart 2013 - 22:00)

  Kees, in principe is je tegenspeler vrij om de bal te spelen waar hij wilt. Jij mag dat niet voor hem bepalen. Dus je moet alle ruimte laten hem de gelegenheid te geven de bal richting de voormuur (evt via een zijmuur) te spelen.

  Maar, jij moet natuurlijk ook ergens kunnen staan na het spelen van jouw bal. Een speler kan theoretisch alle ballen slaan, maar in de praktijk natuurlijk niet. En daarna moet hij weer achter jou bal aan om daar op tijd bij te zijn. Dus je kunt inschatten wat hij (links of rechtshandige) gaat doen en hoe hij gaat slaan om jouw bal uit de achterhoek weg te halen. Zou hij je kunnen raken, dan mag hij niet slaan. (evt Let of Stroke of waarschuwing)

  Je tegenspeler moet in een rechte lijn naar de bal kunnen lopen. Lukt dit niet, omdat jij in de weg staat, kan hij ervoor kiezen om jou heen te lopen of een Let te vragen.

  kees linthout

  (9 maart 2013 - 08:23)

  Robert, ik dank je vooe je klare antwoorden.
  Kees

  tessa smetsers

  (14 juli 2017 - 11:24)

  hallo,

  gisteren waren vriendin en ik aan het sqaushen, de bal bij de serves kwam net buiten de lijn van tegenstander waar de bal als eerste in hoort te komen. de tegenstander sloeg door terwijl de bal uit was dus eigelijk ging het potje gewoon door. uit eindelijk kreeg ik een punt omdat tegenstander verkeerd sloeg. Als de tegenstander door gaat terwijl de bal eigenlijk net buiten de lijn komt voor wie is het punt dan ?

   Ramy

   (14 juli 2017 - 11:39)

   Tessa, bedankt voor je vraag.

   Het antwoord is vrij makkelijk. Wanneer een bal fout is, is de rally altijd ter einde. Wanneer de eerste bal niet in het serveervak komt (tenzij de speler hem direct in de lucht pakt) is de opslag fout. Doorspelen heeft dan geen zin. In dit geval een punt en de opslag voor jou.

   Robert

  Thomas

  (13 februari 2020 - 14:37)

  Wanneer ik de bal terugsla, mag ik de bal dan eerst via de zijmuur spelen voordat deze de voormuur raakt? Of moet ik eerst de bal tegen de voormuur aan slaan voordat deze de zijmuur mag raken?

  Groetjes!

   Ramy

   (14 februari 2020 - 14:37)

   Thomas, bedankt voor je vraag.

   Ik weet nog of je dit vraagt bij de situatie van een opslag of tijdens het spel.

   Bij de opslag mag je de bal terugspelen wanneer en hoe je dit wilt, mits de bal maar maximaal 1 keer de grond raakt. Via de (achter)muur spelen mag maar hoeft niet. Dit is jouw keuze. Uiteindelijk moet hij natuurlijk wel de voormuur raken om het spel door te laten gaan. Dit is uiteraard hetzelfde wanneer de bal gewoon in het spel is en jij moet slaan. Aan jou dus weer de keuze hoe je wil slaan.

   Ramy

  Ronald Bello

  (8 januari 2021 - 18:06)

  Hoi, altijd leuk om tips te krijgen. De tip van de backhand service kende ik nog niet, althans het voordeel er van. Hij klinkt heel logisch en met ’t plaatje helemaal duidelijk voor iedereen.
  Ik squash niet zo veel meer maar heb dat wel heel veel gedaan. Ik ben geen topper maar wel een hele goede amateur, ook al ben ik ondertussen 56 jaar.
  Het leuke van squash is dat je het al snel kunt spelen en dat je zelfs in je uppie kunt trainen. Heb je niks te doen en zijn je vrienden bezet kun je gewoon gaan trainen. Je kunt je slagen oefenen maar ook op de baan aan je conditie werken. Niet zo leuk als met een maatje maar je wordt er wel beter van.
  Tip voor de beginner: speel met je racket en ’t balletje thuis. Houd een balletje hoog op je forehand, backhand en varieer. Sla eens een balletje tegen een muur kijk eens wat het balletje doet. Hoe draait het balletje? Bij tennis zie je backspin en topspin, dat kan ook met een squashballetje en je zult zien dat ’t balletje anders beweegt. Bij een onderhandse service geef je vaak topspin waardoor de bal na het raken van de muur verder omhoog gaat en dieper in het veld komt.
  Succes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.