Snaren special: snaren dikte en maten

squash stringDe diktemaat van de snaren is de meest basale prestatiebepalende factor. Iedere speler zou de maat van de snaren in zijn racket moeten weten, en het effect ervan.

Over het algemeen leveren dunne snaren krachtigere slagen, maar gaan ze ook minder lang mee dan dikke. We zullen de invloed van de lengte van de snaren, later behandelen. Voor nu is het genoeg om te weten dat dunne snaren verder meerekken met een bal op het moment dat je hem slaat. Zodra de bal weer de andere kant op begint te bewegen, vormen de snaren weer terug naar hun oude positie. Hoe dunner de snaren, hoe meer rek, hoe meer power.

Snaren breken meestal op twee manieren. De ene oorzaak is zogenaamde het “inkerven”. Gedurende een potje squash vervormen de horizontale (korte) snaren veel sterker dan de verticale (lange). Door dit duizenden keren te herhalen kerven de hoeken langzaam in de snaren, waardoor deze uiteindelijk breekt.

De andere oorzaak is overstrekken. In tegenstelling tot inkerven, vind overstrekking ineens plaats. Dit gebeurt meestal wanneer je de bal verkeert raakt, over het algemeen dicht bij het frame. De snaren willen aan alle kanten even ver strekken, maar in dit geval is er aan één kant maar weinig ruimte. De snaren rekken verder op dan elastisch verantwoord, en zullen eenvoudig weg afbreken.

Hoe dikker de snaren, hoe sterker. Maar, zoals gezegd, is het resultaat een racket met een stuk minder pit. De dikte van de snaren zal dus altijd een persoonlijke keuze blijven.

Op de verpakking van snaren staan altijd de maten aangegeven, meestal staat een zogenaamde “Gauge” vermeld maar soms staat er ook simpel weg de diameter. In de tabel hieronder zie je hoe deze tot elkaar verstaan.

Gauge Diameter
18 1,06 – 1,15 mm
17 1,16 – 1,25 mm
16 1,26 – 1,34 mm

Zoals je ziet geeft een gauge een indicatie van welke diameter er precies bedoeld wordt. Dikkere snaren hebben een lagere waarde. Tennisspelers zijn oer het algemeen geïnteresseerd in waarde onder de 15, maar badmintonsnaren zijn vaak van 19 tot 22.

micrometerDe exacte diameter kun je zelf nameten met behulp van een micrometer. Let er dan wel op dat je de snaren opmeet wanneer ze nog niet in het racket bespannen zijn. Eenmaal bespannen rekken de snaren op, en zullen ze dus dunner zijn.

Voor squashers zijn snaren met een gauge van 17 en 18 van belang. 18 zal je meer power geven, maar minder duurzaamheid dan een 17. Span NOOIT snaren met gauge 16 in je racket. Deze zijn bedoeld voor tennis of racketball en zullen het spel met je racket bederven.

Let er dus goed op wanneer je je racket laat bespannen, dat diegene ook over de juiste snaren beschikt. Soms is het slim om je eigen squash snaren te kopen, want niet alle bespanners houden er een aparte rol op na voor squashers en verkopen je gewoon tennissnaren.

Ramy Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.