Snaren special: Spanning

squash snarenHet bepalen van de juiste spanning op je snaren is één van de belangrijkste beslissingen die een squash speler kan maken. Vroeger was dit eenvoudig, want alle rackets waren van hetzelfde materiaal gemaakt, hadden dezelfde vorm en waren even groot. Toen werden alle snaren gewoon gespannen op ongeveer 30 tot 40 pond. Oftewel, er was maar 10 pond speling, dus dat ging niet zo snel fout.

Tegenwoordig zijn rackets in allerlei vormen en maten te verkrijgen, vervaardigd uit een heel scala aan high-tech materialen. De frames kunnen uiteenlopen van extreem stijf tot redelijk flexibel, waardoor de snaarspanning nog al eens verschillend wordt aangeraden. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat je als speler meer vrijheid hebt in het ’tunen’ van je racket.

Verband tussen spanning en speelstijl

Simpel gezegd betekent hogere spanning meer controle; lagere spanning levert meer power op. Als de snaren slapper in het racket hangen, kunnen ze beter meerekken op het moment dat de bal geraakt wordt. Dit trampoline effect voegt extra power toe aan je slag. Wanneer je het racket strakker bespannen hebt kunnen de snaren minder bewegen. Hierdoor blijft het blad ook egaler, wat je meer controle geeft over de richting en spin.

Langere snaren rekken sowieso al beter op dan korte. Daarom hebben de druppelvormige rackets meer power dan de ronde. Houdt dus bij het instellen van de bespanning rekening met de vorm van het racket. Over het algemeen kun je aanhouden dat langere rackets een hogere spanning nodig hebben dan korte, om eenzelfde gevoel te krijgen.

Tijd voor nieuwe bespanning?

Een racket verliest ongeveer 10 procent van zijn spanning binnen een dag nadat hij bespannen is, wanneer hij niet gebruikt wordt. De spanning neemt vervolgens geleidelijk verder af. De afname neemt toe naar mate je meer speelt. De afname van de spanning wordt veroorzaakt op moleculair niveau. Er is dus niks tegen te beginnen.

Snaarcompositie

Het materiaal en de compositie van de snaren heeft ook invloed op de spanning. Nylon monofilamenten zijn relatief stijf, maar verliezen na een bepaald punt ook snel hun spanning. Snaren die opgebouwd zijn uit meerdere vezels zijn flexibeler. De Pro Supex Spin Touch squash snaren combineert beide technieken door een stijve kern te omhullen in microfilamenten. In een volgend artikel zullen we verder ingaan op de verschillende materialen, voor nu is voldoende om te weten dat je ook hier rekening mee moet houden bij de koop van snaren.

Het is altijd verstandig om bij de aanschaf van nieuwe snaren te overleggen met een professionele bespanner, die verstand heeft van squash. Vertel daarbij duidelijk wat je persoonlijke voorkeur is. Ben je een power speler? Vraag dan om extra spanning voor wat meer controle. Of misschien wil je wel meer power. Vraag dan om wat lossere snaren.

Lees meer over squash snaren.

Ramy Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.