Snaren special: Squash racket bespannen

Als je een squash racket een tijdje gebruikt hebt raakt de fut op den duur uit het racket. Dan is het tijd voor nieuwe bespanning. Dit kun je natuurlijk laten doen, maar het is veel leuker om het zelf te doen! Daarom deze bespancursus. Uiteraard de precieze methode voor het bespannen van een racket per machine verschillend, maar hier leer je in elk geval de basisprincipes.

Het bespannen

Plaats het racket zonder snaren in de bespanmachine, zoals weergegeven op de onderstaande afbeelding:

  1. Plaats het racket in de bespanmachine.
  2. Klem het racket boven en onder vast.

squash-racket-bespannen-1

Neem de snaren uit de verpakking en probeer ze een beetje recht te strijken. Meet ongeveer 3 meter af en rijg die door het racket heen zoals hieronder weergegeven:

squash-racket-bespannen-2

Plaats een klem op de snaren, zodat je weet waar het begin punt zit:

squash-racket-bespannen-3

Rijg vervolgens de overige +- 6 meter aan snaren door de hals en de kop van het racket:

squash-racket-bespannen-4

Als je hier mee klaar bent wordt het wat lastiger. Beweeg de klem vanaf de kop naar de hals van het racket. We hebben nog geen spanning aangebracht, dus dit zou soepel moeten gaan. Probeer met de hand de snaren zo recht mogelijk te krijgen.

squash-racket-bespannen-5

Nu kan de eerste verticale snaar op spanning worden gebracht. De spanning die je instelt is per racket verschillend. Een lage spanning geeft meer power, maar minder controle en andersom.

squash-racket-bespannen-6

Zodra je de spanning hebt aangebracht is het zaak deze te behouden met behulp van een klem. Rijg vervolgens de snaar opnieuw een stuk door het racket:

squash-racket-bespannen-7

Zodoende bespan je het hele racket:

squash-racket-bespannen-8

Als je eenmaal een beginnetje hebt gemaakt is de rest eenvoudig. Bespan steeds een extra verticale snaar om en om aan elke kant. Zodra je alle verticale snaren gespannen hebt, sluit je het kortste eind af door er een goede knoop in te leggen.

Vervolgens kun je alle horizontale snaren aanleggen. De eerste is altijd de lastigste. Breng twee horizontale snaren aan, breng ze op spanning en plaats de klemmen.

Een racket bespannen kan soms ingewikkeld zijn. Zeker wanneer je een squash racket met een fancy snaarpatroon hebt. De beste manier om tijd te besparen bij het bespannen is dus om een eenvoudig racket te kopen.

In het filmpje hieronder zie je hoe een Head squash racket bespannen moet worden:
Grip aanbrengen op squashraket

Ramy Auteur

Comments

    Paul

    (17 maart 2011 - 14:18)

    Als ik het niet zelf wil doen, maar wil laten doen, waar kan dat dan het beste in Rotterdam?

    gr, Paul

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.