Victoria Squash Rotterdam Kampioen 2014

Squashers Victoria kunnen geluk niet op

Het was de meest bizarre ontknoping van de eredivisie squash in de geschiedenis. Woensdagavond speelde Meersquash in Hoofddorp tegen het Haagse HSRC. Inzet: de landstitel. Meersquash moest tien punten zien te halen, was daar op meerdere momenten zeer dichtbij, maar kwam tot negen. Tot grote vreugde van de supporters van Grant Thornton Victoria Rotterdam, dat hierdoor zonder zelf in actie te komen de landstitel kon veroveren.
Een paar jaar geleden heeft de squashbond de play-offs afgeschaft. Door de financiële crisis haakten sponsors van het jaarlijkse hoogtepunt van de Nederlandse competitie af. Hierdoor is de nummer één van de reguliere competitie sindsdien kampioen. Door het oneven aantal teams was er iedere speelronde een ploeg vrij.
Dat was in de laatste speelronde afgelopen woensdag dus de lijstaanvoerder Victoria uit Rotterdam. Het team van manager John de Paauw had 117 punten verzameld, 9 punten meer dan Meersquash. Omdat Victoria in de onderlinge duels (9-5 verlies uit en 9-3 winst thuis) de bovenliggende partij was, moest de Hoofddorpse equipe van meervoudig Nederlands kampioen Tommy Berden in een thuiswedstrijd tegen nummer drie HSRC tien punten zien te verzamelen.
Binnen een uur waren er al negen binnen. Tommy Berden zelf en de Belg Jan van den Herrewegen wonnen met respectievelijk 3-0 en 3-1 hun partij. Zes punten dus, plus de bonus van drie punten voor de gewonnen wedstrijd tegen HSRC.
Meersquash-speler Bart Ravelli moest in de laatste partij van de avond voor eigen publiek het beslissende punt binnen slaan, maar trof in wereldtopper Cameron Pilley uit Australië uiteraard niet een ideale tegenstander.

grant-thornton-victoria-rotterdam-wint-de-eerste-streekderby2
John de Paauw zat met het zweet in zijn hand op de tribune. ,,Onder normale omstandigheden wint Pilley altijd met 3-0, hij staat meer dan tweehonderd plaatsen hoger op de wereldranglijst. Maar Ravelli was natuurlijk enorm gemotiveerd, terwijl er voor Pilley zelf niets op het spel stond. Ravelli was een paar keer enorm dicht bij dat tiende punt, maar Pilley deed zijn sportieve plicht. Hij krijgt straks zeker een biertje van ons.’’
Victoria won tien van de twaalf wedstrijden dit seizoen. Vooral Piedro Schweertman en Stephen Cooke waren van onschatbare waarde. Schweertman won tien van de elf partijen die hij speelde voor de Rotterdammers, terwijl Cooke acht op negen scoorde. Ook de Spaanse top-tien speler Borja Golan droeg met vier zeges in vijf wedstrijden flink bij aan de landstitel, de vijfde al sinds John de Paauw negen jaar geleden manager werd. Hij zou eigenlijk stoppen, maar plakt er toch weer een jaartje aan vast. ,,Ik heb de smaak weer te pakken,’’ lachte hij, terwijl hij de beker die bij de landstitel hoort teder kuste.

Ramy Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.